Megfagyott a világ
-20 fokot mondtak reggelre, de csak nem bírtam otthon ülni. Pont ilyenkor a legszebbek a vízesések... Tavaly már megnéztük az Ilona-völgyit, idén az Áj-völgyi következett.

Sikerült kiválasztanunk az év leghidegebb reggelét, -18 fokot mutatott a hőmérő. A kocsi szerencsére beindult, így elkezdtünk készülődni, amint a kutyák meglátták a hátizsákot, rögtön beindultak ők is, alig bírták kivárni, hogy elinduljunk. Gyorsan összepakoltunk, 8 óra után indultunk is a szlovák határhoz, Ájba. Kb 2 óra alatt oda lehet érni, a Tornanádaskai határátkelőtől csak pár km-re van ez a kis falu, aminek a határában megtalálhatóak az Áj-völgyi vízesések. Amint átléptük a határt meg is láttuk a Tornai-várat, majd a Szádelői-völgyet, de most jobbra tartottunk, a hegy másik oldalára. Végigmentünk a falun, majd a vízesést jelző táblánál leparkoltunk. Magunkra vettük az összes ruhát, mert még most is -10 fok körül volt a hőmérséklet. A kutyák már izgatottan várták mikor szállhatnak ki a kocsiból, amint megkapták az engedélyt már ugrottak is.

Meredek, csúszós ösvény vezetett az első vízeséshez, de szerencsére volt kapaszkodó, így nem estünk bele a jeges patakba :D Egy pillanatra nem figyeltem és Bleki már benne is volt. Rögtön kiparancsoltam, egy perc múlva már lógtak a jégcsapok a hasán, azonnal megfagyott a víz, olyan hideg volt.

Ez egy kisebb vízesés, szépen be volt fagyva, de azért folyt a víz mellette. Mentünk is tovább, mert a legszebb, legnagyobb az ösvény végén volt.

Útközben a kutyák nagyon élvezték ezt a pici havat, otthon nincs semmi...

Haladtunk a patak mellett, kisebb-nagyobb vízeséseknél megálltunk, nézelődtünk, fényképeztünk, és egyre türelmetlenebbül vártuk mikor érünk már az utolsóhoz :)

Aztán végre megpillantottuk.

Láttam már róla képeket, de így élőben még szebb volt.

Földig érő jégcsapok, lent hatalmas jéggé fagyott sziklák, mellettük meg zubogott a víz, mintha megfagyott volna az egész világ.

Itt el is voltunk vagy fél óráig, közben jöttek-mentek az emberek, mi meg nem bírtunk továbbmenni.

De a lábujjaim már kezdtek lefagyni, úgyhogy befejeztük a fényképezést és haladtunk is tovább, az ösvény végén még volt egy utolsó vízesés.

Ezután visszafordultunk, kb 10 perc alatt vissza is értünk a kocsihoz. 1 óra körül volt, még mindig nagyon hideg, de a Tornai-vár nagyon vonzott, nem bírtam kihagyni, muszáj volt megint felmászni.

Beültünk a kocsiba, megkerültük a hegyet, és egy tanösvényen elindultunk felfelé.

Feltámadt a szél is, pedig néha már majdnem melegünk volt, annyira sütött a nap. Gyönyörű kék volt az ég, sehol egy felhő.

Rengetegen jöttek lefelé, több magyarral is találkoztunk, akkor még nem tudtuk mi ez a nagy tömeg. Kb 40 perc alatt felértünk.

Fent nagy főzőcskézés volt, már nagyon jól érezhették magukat, felváltva énekeltek magyarul és szlovákul :D Nem is mentünk közelebb hozzájuk, inkább átsétáltunk a vár hátsó részébe. 

Nagyon tiszta idő volt, jó messzire el lehetett látni.

Kis fényképezés után el is indultunk lefelé, mert nagyon fújt a szél. 

Hamar a kocsihoz értünk, még utoljára rápillantottunk a várra, majd irány haza. Végre nem fáztunk a jó meleg autóban. :)

Az Áj-völgyi remek úticél minden évszakban, szerintem ilyenkor a legszebb. Rövid, kb 2km-s az ösvény oda-vissza, és ha valakinek ez kevés bőven talál látnivalót a környéken. Torna vára, a Szádelői-völgy és fennsík is itt van a közelben, akár egy nap alatt végigjárható mind.Készült: 2017-01-08 15:56:16

Ezt a cikket 5302 alkalommal olvasták.