Főoldal | Információk | Facebook oldalunk | Térképek | Kutyák | Elérhetőségeink | Linkek | Vendégkönyv
Keresés
   
   
Őszi Alacsony-Tátra

Egész nyáron nem jutottunk el a Tátrába, így az őszi szünetre beterveztünk egy túrát, hátha szép időnk lenne. Végül csak egy kocsival mentünk, 4 emberrel és 5 kutyával.

¾ 4-kor keltünk, 5-kor találkoztunk Zsófiékkal Miskolcon. Ott átszálltunk hozzájuk, majd irány Bánréve és Szlovákia. Nem volt túl jó idő, szinte végig ködben mentünk, csak néha sütött ki a nap. 9 előtt már Srdieckóban voltunk. Itt fent gyönyörű idő volt, sütött a nap, kék volt az ég, sehol egy felhő…

Igaz, nem volt melegünk, 5-6 fok körül volt csak, így gyorsan el is indultunk felfelé, hogy bemelegedjünk.

Annyira el voltunk foglalva a nézelődéssel, hogy már rögtön az út elején lementünk a sárga jelzésről :D

Kb 1 km-t mehettünk feleslegesen, de hamar kiértünk az erdőből, már innen nagyon szép volt a kilátás. Lent a völgyekben ült a köd, csak a hegycsúcsok lógtak ki belőle.

A sípályán pár perc alatt felsétáltunk Kosodrevináig, itt kiültünk a teraszra reggelizni.

Fölöttünk a Chopok, de most nem arrafelé indultunk, hanem balra a hegyoldalban, a sárga jelzésen.

Szeretem ezt a részt, az út eleje alig emelkedik, és mint egy panorámaút, végig gyönyörű kilátással a hegyekre.

Fent a csúcsokon láttuk a havat, sőt, 1500 m környékén az árnyékosabb helyeken már megjelentek az első hófoltok is.

Beértünk egy fenyvesbe, itt hol emelkedő, hol lejtő következett, aztán mire a következő táblához értünk, csodálkozva láttuk, hogy még mindig csak 1500 m környékén vagyunk, pedig mennyit mentünk már felfelé… Nem sokszor álltunk meg, inkább csak pár percekre egy-egy hosszabb emelkedő után, mégis olyan volt, mintha soha nem érnénk az út végére.

Mellettünk a  hatalmas hegyek, láttunk rengeteg gyilkos galócát, túlérett áfonyát, de a nyereg még mindig messze volt.

Zsófival előre mentünk, egyre több volt a hófolt, most már örültem, mikor bokáig süllyedtem a hóban, hogy téli bakancsban jöttem :D

Végre elértük a Krizske sedlót, de olyan hideg, viharos szél fújt fent, hogy leizzadva majd megfagytunk.

A kabátunk persze nem nálunk volt, alig vártuk, hogy a többiek végre felérjenek vele :D Addig persze csináltunk pár fényképet, mert a táj meg a kilátás annyira szép volt… mindkét irányba olyan messzire el lehetett látni, soha nem volt még ennyire tiszta az idő, mint most.

Apáék innen elindultak lefelé, mi még Zsófival sétáltunk kicsit felfelé. Néha térdig süppedtünk a hóba, máskor majd felborított a viharos szél… Ahogy haladtunk felfelé kezdett felbukkanni a Magas-Tátra a hegyek mögül.

Egész gyorsan megláttuk a csúcsot jelző táblát, érdekes, hogy itt nem is volt hó.

Persze itt is készítettünk pár képet, majd elindultunk lefelé, mert már majd megfagytunk.

Kicsit lejjebb újra összeállt a csapat, 3 óra elmúlt már, mikor a nyeregből elindultunk.

Siettünk, mert már a nap is elbújt a hegyek mögött, kezdett hideg lenni.

Mire kiértünk a fenyvesből olyan sötét lett, hogy muszáj volt elővenni a lámpákat. Kosodrevinára már tök sötétben értünk, majd mire újra az erdőbe értünk a hold is felkelt már, és olyan erősen világított, hogy még árnyékuk is volt a fáknak. Fél 7- körül értünk a kocsihoz, gyorsan átöltöztünk és már indultunk is hazafelé. Csodálkoztunk, hogy semmi különleges nem történt útközben, még el se tévedtünk… Aztán Bánréve után furán kezdett kattogni a kerék, hát nem kilyukadt? Elmentünk az első benzinkútig, de már zárva volt, így hiába próbáltuk felfújni a pótkereket, nem tudtuk. Dubicsányig még eljutottunk, itt hiába kértünk segítséget a polgárőröktől, rendőröktől, az egész faluban senkinél nem volt pumpa… Hihetetlen. Végül Zsófi apukája jött értünk, kicserélték a kereket, Miskolcon átszálltunk a kocsinkba, hajnali 2 körül értünk haza. 20 km túra jutott a mai napra.

Szuper túra volt, de túl simán ment volna minden, ha még időben haza is érünk :D

 Készült: 2015-11-04 19:39:22

Ezt a cikket 2135 alkalommal olvasták.

Nyomtatóbarát verzió

Küldje el ismerősének a cikket!
 
Kapcsolat | Impresszum | Adatvédelem | Jogi nyilatkozat | Észrevételek