Főoldal | Információk | Facebook oldalunk | Térképek | Kutyák | Elérhetőségeink | Linkek | Vendégkönyv
Keresés
   
   
Kutyával a Magas-Tátrában

Évek óta nézegettem tátrás képeket. Hogy mennyire szép, milyen jó lenne élőben is látni… De szinte mindenhol azt olvastam, hogy kutyával ne menjünk a Tátrába, mert veszélyes, mert megbüntetnek, mert nem nekik való. Aztán addig kutattam, amíg találtam egy szlovák oldalt, ők is kutyákkal túráznak és jártak már a Tátrában is többször. Ráadásul gyönyörű képeket készítenek:) Akkor megint elkezdtem keresgélni melyik részre lehetne elmenni kutyával is, olyan útra, ahol nincsenek láncos szakaszok. Kedvencem  már tavaly a Fehér-tavi csúcs lett, de akkor 1 napos túrára tudtunk csak elmenni, így maradtunk a jól bevált Alacsony-Tátránál. Idén viszont végre sikerült! Hetek óta nézegettem az időjárás-előrejelzést, végre szeptember első hetére napokon keresztül szép tiszta időt mondtak. 
 
1.  Az útvonal
A program már régen megvolt, 3 napra mentünk, hogy se első se utolsó nap ne kelljen korán vagy későn indulni. Első napra egy rövid túra a Fátyol-vízeséshez, majd egy rögtönzött út a Poprádi-tóhoz. Második napra csúcshódítás, egy hosszú és nehéz túra a Nagyszalóki-csúcsra. Harmadik napra pedig egy levezető séta volt tervezve a Zöld-tavi menedékházhoz, de végül kicsit feljebb mentünk.
 
 
 
 
 
 
 
 
2. Terep
Mindhárom útvonal kutyával is könnyen járható volt. Legegyszerűbb a Fátyol-vízeséshez vezető, itt csak a végén volt sziklás rész, egyáltalán nem volt veszélyes. Voltak szakaszok ahol vigyázni kellett, mert az út mellett meredek a terep, de a kutyáknak van eszük, nem akarnak öngyilkosak lenni:) 
 
 
 
 
A Nagyszalóki-csúcshoz vezető  út az erdőhatár fölött kezdett nehezedni, hatalmas sziklákon, köveken kellett ugrálni, itt már figyelni kellett, mert elég egy rossz mozdulat és már félre is léptünk. De a kutyák még itt is sokkal ügyesebben tudtak haladni, mint mi :D
 
 
 
 
A Zöld-tavi-házig semmi különös nincs, erdei utak, néhol kövekkel leszórva, itt nagyon jól lehetett haladni. A ház fölött viszont, ha elindulunk a csúcs felé egy elég meredek szakasz következik, néha fél méteres magasságbeli különbségekkel egy-egy lépés között. Vagy szinte függőleges sziklafal, itt párszor fel kellett őket segíteni, most nagyon jól jött a hámjuk:) Lefelé kellett inkább fogni őket, nehogy megcsússzanak, de könnyedén végigmentünk itt is.
 
 
 
 
 
3. A többi túrázó
 
Direkt azért terveztük szeptemberre az utat, hogy már ne legyenek olyan rengetegen, mint nyáron. De persze azért nem egyedül mászkáltunk az erdőben:) Főleg az első napon nagyon sok emberrel találkoztunk. Igyekeztünk nem útban lenni, ha jöttek szembe félreálltunk, általában felugrattam őket egy sziklára, sokan le is fényképezték őket ilyenkor. :D Szinte minden szembejövő csak mosolygott, vagy simogatta őket, nagyon tetszettek mindenkinek. :) Most is mint mindig végig póráz nélkül voltak, általában pár méterrel előttünk sétáltak, vagy ha elmentünk valaki mellett, akkor láb mellett. Néhányszor nagyobb látványosság voltunk, mint maga a táj :D Menedékháznál is nyugodtan le tudtunk ülni, kutyák addig aludtak egyet, amíg ettünk.
 
 
 
4. Kutyák
 
Nem is gondoltam volna, hogy ennyi kutyával fogunk találkozni. Kb. 15-öt számoltunk össze a 3 nap alatt, legtöbbet első napon láttunk. Volt pici kutya hátizsákban, kisebbek-nagyobbak, a többséggel tudtak haverkodni az enyémek:) A kedvencük az a kiskutya volt, akivel az utolsó napon végigszaladgálták a visszautat:) Gazdikkal egy szót se értettünk meg, de a kutyák nagyon jól elvoltak együtt:)
 
 
5. Időjárás
 
A Tátrában nagyon szeszélyes az időjárás, bármikor jöhet egy kisebb-nagyobb zápor. Vagy mikor elindulunk még sehol egy felhő, szépen süt a nap, mire felérünk meg semmi kilátás... Mi is pont így jártunk mikor a  Nagyszalóki-csúcs felé mentünk. A felhőben járva alig pár méterre lehetett ellátni, így különösen vigyázni kellett, nehogy eltévedjünk vagy a kutyákat szem elől tévesszük. Raktam is rájuk egy biciklis villogót, hogy messzebbről látszódjanak, ha valaki szembejön velük. És persze hideg volt, alig 8 fok viharos széllel, szóval fázósabb kutyáknak nem árt valami szélálló-vízálló ruha.
 


Készült: 2014-09-10 21:57:01

Ezt a cikket 6149 alkalommal olvasták.

Nyomtatóbarát verzió

Küldje el ismerősének a cikket!
 
Kapcsolat | Impresszum | Adatvédelem | Jogi nyilatkozat | Észrevételek