Főoldal | Információk | Facebook oldalunk | Térképek | Kutyák | Elérhetőségeink | Linkek | Vendégkönyv
Keresés
   
   
Alacsony-Tátra, 2. felvonás

A Tátra nagyon szép, csak egy baj van vele, nagyon messze van... Szóval drága a benzin és korán kell kelni. Hajnali 4-kor volt az ébresztő, 5 körül el is tudtunk indulni. Már akkor se volt hideg, az utak teljesen ki voltak halva és még a nap se kelt fel... A határhoz közeledve valahogy elkeveredtünk, csak az tűnt fel, hogy egyre távolabb kerülünk, úgyhogy pár 10 km-t feleslegesen tettünk meg. NAgy nehezen megtaláltuk merre kell Szlovákia felé lekanyarodni, nem tudom hogy sikerült, de nem ott lyukadtunk ki, ahol tavaly. :O

A szlovák részen egy ideig jól haladtunk, majd a GPS elvitt valami szűk hegyi útra, amit ráadásul most építettek, a fele le volt zárva, úgyhogy perceket álltunk, és mikor végre elindulhattunk akkor is csak szépen lassan... Végre kikeveredtünk innen, de ahogy közeledtünk a hegyek felé belementünk egy nagy felhőbe, 10 méterre nem lehetett ellátni o.O El is kezdtem aggódni, hogy most mi lesz, így nem sok értelme van hegyet mászni, de szerencsére pár perc múlva, kb 10 km-rel a cél előtt feloszlott a köd.

Srdieckoban, egy nagy fedett parkolóban hagytuk a kocsit,

felpakoltunk, majd a turistaúton elindultunk felfelé az erdőben. Közben néztük ahogy mások a lanvokával 2 perc alatt felérnek... Na de mi túrázni jöttünk, meg kell dolgozni azért a szép kilátásért :) Amikor elindultunk még ködben volt a hegy csúcsa, de reménykedtünk benne, hogy pár óra alatt felszáll.

Az első szakasz végig az erdőben vitt, nem is volt olyan meredek, mint gondoltuk.

Láttunk egy mini szökőkutat is, kutyák persze közelebbről is megnézték :D

Amikor kiértünk az erdőből megláttunk egy bódét, a lanovka régi állomása lehetett itt.

Felfelé nézve nem tűnt olyan távolinak a Chopok és a Kosodrevina hegyiszálló se, viszont az út kezdett egyre meredekebb lenni, lassan haladtunk. 

Az étteremnél meg is álltunk ennni, persze csak a kis szendvicseinket :D

közben bámultunk lefelé, elég párás volt még minden. A lanovka is csak eddig jött fel, szóval innen már mindenkinek túrázva kellett a csúcsig eljutni. Mi azonban nem felfelé indultunk, mint mindenki más, hanem a hegyoldalban, nyugat felé. Elég nehezen találtuk meg hol is kezdődik a jelzés... 

Hiába volt már szeptember igazi nyári időnk volt. Ahogy haladtunk felfelé úgy kerültek le a ruhák rólunk, a végén már egy pólóban és rövidgatyában is melegem volt, annyira sütött a nap. 

Nagyon szép volt ez a szakasz, borókák, törpefenyők, áfonyabokrok és körpanoráma végig. Sorban mentünk el a csúcsok alatt, oldalt, előttünk meg a többi hatalmas kopasz hegy... órákig el tudtam volna nézegetni. 

Néhány helyen minipatakok csurogtak lefelé a hegyoldalban, kutyák ittak is belőle, nekem nem igazán ízlett. Más túrázókkal ritkán találkoztunk, de sokan szedegették az áfonyát valahol a hegyoldalban.

Hamarosan elértünk a Kotliska és a Skala elé, ez a két hegy különösen tetszett nekem, egyszer ezekre is fel fogunk mászni. 

Ahogy haladtunk felfelé úgy fogytak a növények, a korábban látott bokrok meg mintha kis pamacsok lettek volna...

1500-1600 méter környékén már csak füves részek voltak mindenhol, de már látszott a hegy gerince, az előttünk lévő út és a sok pici pont, vagyis a túrázók. :) 

Az utolsó szakasz a hegyoldalban már elég fárasztó volt, untuk is, nem haladtunk gyorsan, jó volt már végre felérni a nyeregbe. 

A Krizske Sedlo 1775 m magasságban van.

Itt fent már nagyon fújt a szél, fel is kellett öltözni. Innen már a hegy túloldalára is leláttunk.

Nem maradtunk sokáig, mert még a 3 csúcs előttünk volt és dél már rég elmúlt. A gerincút olyan, mint a hullámvasút, hol fel, hol le, a táj se túl változatos, kopár minden, hol több hol kevesebb sziklával.

Első csúcsunk a Polana volt 1890 méterével.

Szerintem innen volt a legszebb  a kilátás, nagyon kitisztult az idő délutánra, egészen a Magas-Tátráig el lehetett látni. Jól végig lehetett nézni az előttünk álló úton is, a leghátsó csúcs a Chopok, oda kellett még pár óra alatt elérnünk. 

Innen már kikövezett úton sétáltunk a következő hegy, a Derese felé.

Ez nem volt egy szép csúcs, mintha sziklákból lett volna kirakva. A felfelé vezető utat is nehezen találtuk, végül a sziklákon másztunk fel, ott ahol tudtunk. A kutyáknak persze ez nem jelentett gondot, úgy ugráltak ott, mint a kecskék...

Itt is nézelődtünk egy kicsit, majd még pár emelkedő és lejtő után elértünk a Chopok lábához.

Nem mentünk most oda a házikóhoz, hanem rögtön másztunk is fel a kőkupac tetejére.

Tavaly mikor itt voltunk épp akkork kezdett el szakadni az eső, mikor a csúcsra értünk, kilátás se nagyon volt, most kihasználtuk hogy tiszta volt az ég, talán túl sokáig is nézelődtünk. 

A Chopok 2024 m magas és tényleg 360 fokos a panoráma. Van fent egy nagy köralakú tábla is, ami néhány város távolságát mutatta légvonalban. 

A kutyák ekkorra már teljesen ki voltak purcanva, el is aludt mind.

Lefelé a sípályán mentünk, egy ideig egész jó volt az út, majd egyre meredekebb lett ahogy haladtunk lefelé. Egy szakaszon ráadásul tele volt hatalmas sziklákkal, nagyon fárasztó volt itt egyensúlyozni minden egyes lépésnél. De a botok sokat segítettek.

Bleki lábát is be kellett kötni, valószínű még nem gyógyult be teljesen a talpa, a kötésekkel viszont újra elkezdett száguldozni:)

Már a nap is lement, kezdett leszállni a köd is a környező hegyekre. 

7 óra körül értünk vissza a kocsihoz, már sötét volt. Hazafelé a GPS megint elkavart minket, valami kis hegyi útra vitt, aminek a végén egy sorompó volt, szóval vissza kellett fordulni... Aztán Salgótartján felé, ami egy óriási kerülő, de nagy nehezen sikerült visszatalálni az eredeti útvonalra. Bónuszként még egy szlovák rendőr is megállított minket, de szerencsére valamennyit beszélt angolul is, így megértettük egymást. MIndent rendben talált, közeledtünk  határhoz, onnan már sima volt az út hazáig. 11 óra is elmúlt mire hazaértünk, jól elfáradt mindenki.Készült: 2013-11-05 16:32:08

Ezt a cikket 3735 alkalommal olvasták.

Nyomtatóbarát verzió

Küldje el ismerősének a cikket!
 
Kapcsolat | Impresszum | Adatvédelem | Jogi nyilatkozat | Észrevételek